Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Георги Близнашки: Надявам се Конституционният съд да анулира промените

Политика

Проф. Георги Близнашки: Надявам се Конституционният съд да анулира промените

Проф. Георги Близнашки: Надявам се Конституционният съд да анулира промените - Tribune.bg
Снимка:

Даваме си сметка, че поправките на Конституцията са не просто несъвършени, а са на принципно грешна основа. Когато тръгнаха да бърникат по чл. 99, кръв ми капеше на сърцето. Приемам го лично, защото съм автор на текста. Всичко през 1991 година се разви бързо, за една безкрайна нощ. Това сподели проф. Георги Близнашки в интервю пред БНР.

"Критиките дойдоха поради неспособността на НС. Кой беше виновен за кризата, да не се излъчи правителство – политиците! У нас се създаде неблагоприятна ситуация и каквото и да се говори, не можеш да променяш Конституцията, за да смачкаш Радев, който им раздаваше морални оценки. Винаги съм го укорявал за невъздържания език, но когато променяш Конституцията, е за дълго", сподели проф. Близнашки в "12+3".

И заяви:

"Надявам се Конституционният съд (КС), че вече има достатъчно поводи да анулира тези промени. Според него бавенето на решението е, защото "нека не надценяваме неговия капацитет, няма кой знае колко подготвени хора и у нас"

"Няма процедура по спешност, не е предвидено. В Испания го има – Каталунската криза. По-важно е Конституционният съд да събере кураж и да ни опази от вътрешни влияния и външни - като визитата на Джеймс О'Брайън", коментира бившият служебен премиер.

На Бойко Борисов той препоръча "такива неща като смяната на министри" да ги прави по-дискретно. "Изненадата е, че идва от един политически лидер", заяви юристът. 

И припомни: 

"Има нещо, ако потърсим аналогия. Подобно се случи, когато Борисов поиска оставката на главния прокурор и ВСС бързо взе нещата в ръцете си и се стигна до отстраняване. Тогава Борисов компрометира ВСС, сега компрометира служебния кабинет. Подобни внушения се правят дискретно и не се афишира така арогантно, че той взима решенията". 

Близнашки смята, че "появата на Джеймс О'Брайън  напомня за сътресенията, при които хората, санкционирани по Магнитски, станаха най-големите евроатлантици".

"С магическа сила разполага този Джеймс О'Брайън", иронизира ситуацията проф. Близнашки.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети